top of page
Hemel

HONING-ZOUT-DESEMBROOD
ACHTERGRONDEN EN RECEPT

Een oud vrouwtje, ze was negentig geworden, drukte haar spijt uit dat ze geen brood meer kon eten. Mijnheer, ik verteer het niet meer en ik krijg er steeds zure oprispingen van; ik denk dat ik te oud ben geworden ol nog brood te kunnen verteren. Maar ik vind het zo jammer omdat ik heel mijn leven van brood heb gehouden. Toen ik een klein meisje was bakte mijn moeder ons dagelijks brood. Ik herinner me nog de geur en de sfeer en de smaak. Wat aten dan twee weken van dat brood tot er weer opnieuw gebakken werd. Steeds in hetzelfde ritme met hetzelfde ritueel. Het had iets heiligs, iets goddelijks. Nu moet ik dit alles ontberen.

En de vraag leeft steeds sterker in mij: Hoe komt dat nu eigenlijk? Soms probeer ik nog eens, maar keer op keer ben ik ziek...ook van verdriet om wat verloren is gegaan.

Met grote oren en open hart aanhoorde ik deze lieve vrouw. Het ontroerde me zeer. Met tranen in de ogen zei ik haar: ik geloof dat ik je kan helpen. Ik vertelde haar over de evolutie en de neergang van de graanteelt en de broodbakkerij.

...en dat de zuurdesem-hype nauwelijks een echte oplossing biedt.

Over het honingdesembrood heb ik haar verteld. Over de langdurige fermentatie en over het tijdloze van heel het proces, over de taak van honing en zout. Ook over mijn grootmoeder vertelde ik, mijn herinneringen en stelde haar voor dat ik een broodje zou brengen wanneer ik de volgende keer zou bakken.

​

Zo gezegd zo gedaan. Ik bakte een broodje met honingdesem voor haar en zei dat ze het dag moest laten rusten en er dan pas mocht van eten?

Na een dag of vier liet ze me opbellen door haar kleinkind en zei toe zelf aan de telefoon dat haar geluk niet opkon. Allereerst kon ze weer brood eten en verteren. Ze kon genieten van de smaak en via dat brood in haar kindertijd duiken en genieten met volle teugen. Ze was zo dankbaar dat ze weer haar dagelijks brood kon eten.

Weet je, daar doe ik het voor om mensen terug het brood te laten herontdekken.

Ik tracht innerlijke en uiterlijke kwaliteit met elkaar in harmonie te brengen.

Ik streef ernaar dat al de parameters, die bij het hele bereidingsproces van het brood een rol spelen in orde zijn.

Het graan en het meel, uit gezonde landbouw voortgekomen.
Het moederdeeg, het fermentatie en rijpingsproces, dat zolang duurt als nodig is.
De omhullende aandacht en warmtevan de bakker in zijn verbindend ambachtelijke activiteit.

Zonder welke toevoegingen om het brood te verbeteren.
Enkel meel, water, zout en een klein, klein beetje honing.

Honingddesem brood is een gezond brood waar doorheen de zon ademt.

Aarde droeg het in haar schoot,

Zonlicht bracht het rijp en groot,

Zon en aarde, die dit schenken

Wij willen dankbaar aan u denken.

bottom of page